Pyrografie is de kunst van het houtbranden. Niet bedoeld wordt "hout branden" (met een spatie), dat is iets voor in de open haard.  Alhoewel, mislukte pyrografie werkstukken kunnen daar misschien nog een laatste nuttige bestemming vinden.

Als basis gebruik ik in de regel een goede kwaliteit multiplex van circa 6 mm dikte. Soms gebruik ik een aftimmer paneel van dezelfde dikte. Het grootste verschil in beide plankjes is de hardheid van het oppervlak en de hoogte van de nerf. Het plankje wordt gladgeschuurd, waarna de afbeelding hier op wordt aangebracht. En soms gebruik ik massief hout, en dan meestal een slab uit een boomstam. (zie bv. de muurhagedis die op berkenhout is gemaakt).

 
Zodra de tekening op het hout is aangebracht,
wordt gestart met het in het hout branden
van de afbeelding. 

 Allereerst worden met een soort soldeerbout

met een fijne punt, de contourlijnen van de

afbeelding aangebracht.

 

Hierna worden, met een andere punt opde brander,

de schaduweffecten en kleurnuances aangebracht.

En als het gehele werk naar tevredenheid is

aangebracht, worden nog zichtbare carbon-

of potloodstrepen weg gegumd en weg geschuurd.  

    Als laatste wordt een blanke laklaag aangebracht ter bescherming.
 

Voor pyrografie worden in de regel twee technieken gebruikt, dit zijn de hot-wire techniek of de Solid-tip techniek. Een derde techniek die gebruik maakt van direct gas-gestookte verschroeiing, wordt slechts sporadisch gebruikt. De apparatuur die hiervoor gebruikt wordt lijkt nog het meest op een crème-Brûlée brander. Bij de hot-wire wordt een elektrische stroom door een draad gestuurd waardoor deze gaat gloeien. Met deze hete draad kunnen de afbeeldingen ingebrand worden.

Bij de solid-tip methode wordt de gloeidraad rond een stift gewikkeld, de door het draad verhitte stift wordt gebruikt on de afbeeldingen te branden.

Ikzelf maak meestal gebruik van deze laatste methode. het voordeel van de solid-tip methode is dat de temperatuur constanter is, en daardoor de kleurnuances beter te controleren. Een ander voordeel is dat door gebruik te maken van verschillende stiften, verschillende patronen gemaakt kunnen worden.

 

Janik R300 pyrografie apparaat met diverse brandstiften.  

Dit is een apparaat met vier vast instelbare temperaturen,

hiermee worden de meeste contourlijnen en grotere vlakvullingen gedaan. 

Janik G4 pyrofrafie apparaat met diverse brandstiften.  

Janik G4 pyrografie apparaat met diverse brandstiften.  

 

De G4 heeft een traploos instelbare temperatuur, en

daardoor beter geschikt om variabele nuances te maken,

zoals schaduwen en diepte effecten.